Suchą zgniliznę kapustnych na rzepaku wywołują dwa gatunki grzybów:

  1. Leptosphaeria maculans (Desm.) Ces. et de Not.
  2. Leptosphaeria biglobosa (Shoemaker i Brun 2001).

Przynależność taksonomiczna obu gatunków przedstawia się następująco:

  1. rząd: Pleosporales - pleosporowce
  2. klasa: Dothideomycetes -
  3. podgromada: Ascomycotina - workowce

Gatunki te różnią się pod względem morfologicznym, biochemicznym i genetycznym, a ponadto cechują się różną chorobotwórczością - L. maculans uważany jest za gatunek bardziej chorobotwórczy, ponieważ może doprowadzić do całkowitego zamierania roślin, gdy L. biglobosa zazwyczaj tworzy rozległe lecz powierzchniowe plamy na łodydze.

Leptosphaeria maculans

  1. silnie chorobotwórczy, objawy w dolnej części rośliny
  2. na pożywkach sztucznych wolniej rośnie i nie wytwarza pigmentu
  3. tworzy fitotoksyczne metabolity z grupy sirodesmin
  4. tworzy rasy
  5. izolaty są mało zróżnicowane pod względem genetycznym

Leptosphaeria biglobosa

  1. mniej szkodliwy, powierzchniowe objawy w środku łodygi
  2. na pożywkach sztucznych szybciej rośnie i wytwarza żółto-brązowy pigment
  3. nie tworzy sirodesmin
  4. nie tworzy ras
  5. izolaty są bardziej zróżnicowane pod względem genetycznym